Wyjątkowa włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród wielu alternatyw, jakie daje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. restaurants main market square krakow Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film