Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany typ restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej jemy pasty. Bardziej wrażliwi konsumenci kosztują równie pyszne dania obiadowe – tortellini, polentę i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w menu można znaleźć też mniej znane włoskie potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i dania z różnych zakątków kraju. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski nastrój.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wina włoskie
Jakakolwiek restauracja włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zapominać trunków. Obiad z całą pewnością powinien obejmować też trunek. Lampka alkoholu to we Włoszech kanon. autentyczna kuchnia włoska Najbardziej typowe wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna posiadać szeroką kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania warto odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film