Dużo osób stara się doceniać dobre jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami i kosztować nowych smaków, które pochodzą z różnych stron świata. I dlatego ogromnym zainteresowaniem cieszy się bardzo dobra restauracja sushi. Przekąski tego rodzaju bywają wybierane przez coraz większą ilość osób i dlatego restauracje, które je oferują tworzone są w wielu regionach. Zaczynamy myśleć o tym, co jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, także coraz częściej chodzimy do tego rodzaju restauracji. Dzisiaj znacznie częściej niż kiedyś smak i zapach z różnych krajów dostępne są bez problemu. W takiej restauracji mamy szansę skosztować wspaniałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.Bar sushi w Krakowie Ludzie zaczynają delektować się jedzeniem i chcą jak najczęściej kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest dziś koniecznością, ale musi sprawiać przyjemność i dlatego powinniśmy poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dzisiaj jedno z częściej wybieranych dań, które znajdzie zainteresowanych w wielu zakątkach świata. Sushi niewłaściwie rozumiane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło sposób konserwowania ryb. W dzisiejszych czasach sushi można zdefiniować dwojako – potrawy dopasowanego do gustów europejskich, oraz opcji azjatyckiej. Co stanowi różnicę? Przede wszystkim selekcja części potrawy. Sushi przyrządzane jest z ryżu, różnego rodzaju owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. Zależnie od upodobań jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, ze względu na sposób przygotowania oraz wykorzystane składniki spożywcze. Do najpopularniejszych rodzajów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego formuje się owalne paluszki oraz fragmentu ryby. Tworzenie maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na płacie algi oraz zwinięcie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty z bambusa. Jeśli mówimy o konsumpcji sushi – wskazane jest tylko, by pochłaniać kawałki całe. Dlatego należy uważać, by potrawę podawać podzieloną na niewielkie porcje.