Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są bardzo doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone z reguły z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak schematycznych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film